Kundecase

For snart fire år siden sa han opp jobben for å satse for fullt på selskapet Wabba.

– Omtrent alt som kunne gå galt, gikk galt, sier Kristian K. Fredheim.

Han sitter i baren på hotellet The Thief i Oslo sentrum, og forteller om oppstarten av selskapet Wabba.

– Jeg har alltid hatt et ønske om å starte noe eget, spørsmålet var bare hva, legger han til.

Ideen til Wabba fikk han i 2017 etter en tur til Sør-Korea. Der smakte han bønnesnacks for første gang.

– Jeg begynte å gjøre research og fant ut at det amerikanerne kaller «better for you foods» er det raskest voksende markedet innenfor mat og drikke.

«Better for you foods» er mat og snacks som er gjort litt sunnere, slik at man fortsatt kan kose seg, men uten dårlig samvittighet, forklarer Fredheim. Det er nettopp dette Wabba er. Sunn snacks laget av bønner med ulike smaker fra wasabi til kanelbolle.

Fredheim jobbet i flere år med utvikling av selskapet ved siden av fulltidsjobben som kommunikasjonssjef.

– I 2021 sa jeg opp jobben for å satse på Wabba. Like etterpå stengte store deler av Asia, der fabrikken lå, på grunn av koronapandemien, forteller han.

 

The video is playing. This video is playing in mini-player mode.

Snuoperasjonen

Han smiler nå, men det var en stor utfordring den gangen. Fredheim hadde besøkt en rekke fabrikker og brukt mye tid på å finne den perfekte produsenten. Nå måtte han starte arbeidet på nytt, i Europa. Videre gikk en partner konkurs, og Fredheim sto igjen på nesten bar bakke.

– Jeg hadde tre måneder på å finne en løsning, før jeg var tom for penger, minnes han.

Det gikk heldigvis bra. En ny norsk investor dukket opp, og Fredheim kunne for alvor bygge opp selskapet.

Nå er Wabba tilgjengelig på over 500 steder i åtte ulike land, og så langt har han gjort det meste selv.

– Jeg prøver å bygge Wabba slik at jeg må forholde meg til færrest mulig folk i driften, og at alt er integrert så godt som mulig. Det er viktig for meg å ha kontroll, men samtidig jobbe med partnere som er gode på det jeg ikke kan.

Fredheim trekker frem kompetansehuset Grant Thornton.

– Grant Thornton har kompetanse på økonomi, HR og det juridiske. Det frigjør tid for meg, som jeg kan bruke på det jeg er god på. Drive selskapet, og markedsføre og selge produktene våre.

Image

Internasjonal partner

Samarbeidet er tett. Noe både han og teamet hos Grant Thornton setter stor pris på.

– Det er veldig spennende å være med og se fra kvartal til kvartal at det går bra. Det er ikke hver dag man får være med en gründer på den veien. Kristian er i tillegg veldig engasjert og involvert. Det er gøy, sier rådgiver Andrine Jakobsen i Grant Thornton, og legger til at hun også liker at Fredheim selv er involvert.

Kollega Khalil Fakher er enig.

– Det er utrolig spennende. Vi følger utviklingen i selskapet tett. Digitaliseringen gjør at vi får tall mye raskere enn før, og at vi kan jobbe mer proaktivt, forklarer han.

Image

Fredheim har god oversikt selv, men setter stor pris på ekspertisen kompetansehuset Grant Thornton bidrar med. Den vil også komme godt med videre, når målet er å vokse i Norden.

– En av de viktigste grunnene til at jeg valgte Grant Thornton er at jeg vil ha en partner som ikke bare er i Norge, men som er til stede i flere land. Jeg har prøvd å tenke internasjonalt fra start. Det høres kanskje ut som stormannsgalskap, men jeg ønsker å bygge et selskap med internasjonal tilstedeværelse og suksess, konstaterer Fredheim.

Fakher mener det har vært smart. Grant Thornton har verktøyene og kompetansen til å bistå når Wabba skal vokse videre ut av Norge.

– Wabba er et Premium produkt. Lykkes det internasjonalt kan selskapet nå mange flere, sier han, og legger til at det kan gi økt omsetning og gode vekstmuligheter.

– Men det vil også øke merkevarens omdømme og verdi i Norge.

Grant Thornton jobber med tallene i sanntid, noe som gir verdifull innsikt og kan hjelpe Fredheim med å ta informerte beslutninger for å drive selskapet.

– Vårt nettverk er globalt, og vi kan raskt involvere våre kollegaer når Wabba skal tilby sitt produkt i et nytt geografisk marked, forklarer Khalil.

Image

Alt mulig-mannen

Det er et stykke igjen til den internasjonale drømmen er virkelighet, anerkjenner Wabba-gründeren – som fortsatt er eneste ansatte i selskapet Han gjør det meste selv, fra å smake og gi tilbakemelding til fabrikken underveis til den daglige driften. Han skriver kontrakter og driver med oppsøkende salg.

– Når jeg er på et nytt sted, tar jeg ofte en løpetur og stopper innom hoteller og andre steder jeg ønsker at skal selge Wabba. Jeg avtaler et møte og kommer tilbake igjen senere, for en mer formell samtale.

Han liker denne måten å drive salg på.

– Frem til nå har det handlet om å få folk til å tro på meg og produktet mitt, derfor har det fungert veldig godt, sier han.

Personlige relasjoner og posisjonering er grunnsteinene han har bygget selskapet på. Han har ikke brukt penger på markedsføring, men heller valgt nøye hvem han oppsøker og hvor Wabba blir sett, som i seg selv også er markedsføring.

– Jeg har bevisst valgt å jobbe for at Wabba skal være tilgjengelig på steder der folk har gode opplevelser og kjenner på kvalitet, slik at de forbinder produktene mine med nettopp det.